.

.

.

.

.

.

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΟΎΝΤΑ ΣΤΑ 1900


Μια εκπληκτικού κάλους φωτογραφία, από την Τραπεζούντα των αρχών του 1900. Τόσο η θεματολογία της όσο και οι λεπτομέρειες της είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Ανήκει στην αρχειακή συλλογή της κυρίας Αρχοντούλας Διαμαντοπούλου και πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο.
Όσον αφορά τη θεματολογία αυτής, έχουμε την γιαγιά σε κοινή φωτογραφία με τα εγγόνια της. Τα παιδιά είναι ντυμένα ως τσολιαδάκια και κρατούν παιχνίδια μεν, όπλα δε. Αυτόματα η όλη εικόνα δείχνει έντονες επιρροές από την Επανάσταση στην Ελλάδα του 21.

Ενδυματολογικά οι φορεσιές των μικρών είναι εξαιρετικές, κάτι που όταν παραθέσω σύνδεσμο μελέτης στην αρχειακή φωτογραφία και σε κοντινά της zoomαρίσματα, μπορεί ο καθείς να το καταλάβει εύκολα. Αυτό προϋποθέτει μια οικονομική άνεση της οικογένειας, η οποία από πληροφορίες υπήρχε, αλλά και έντονη σύνδεση με τον Ελλαδικό χώρο από όπου έχουν προέλθει τουλάχιστον τα σχέδια, αν όχι και τα υφάσματα και τα κεντήματα. Βλέπουμε τα μικρά να φορούν τσαρουχάκια στα ποδαράκια τους και μαντήλες με...τσιτσέκια (!!!).

Στην αρχειακή της μορφή τη φωτογραφία μελετούμε εδώ: http://pontiaka2.blogspot.gr/2013/07/1900.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου